Snídaně RMA - Hodnocení vědy

Hostem této snídaně RMA byl Michal Petr, vedoucí centra pro scientometrickou podporu a evaluaci. Představil národní a univerzitní hodnocení vědy a podělil se o svůj pohled na tyto procesy.

Bez popisku

Snídaně RMA s tématem Hodnocení vědy se konala 18. října. Hostem této akce byl Michal Petr, který pracuje na rektorátu jako vedoucí centra pro scientometrickou podporu a evaluaci.

V úvodu představil národní hodnocení vědy a všechny kvantitativní a kvalitativní moduly, které se při hodnocení používají. Tímto procesem se zabývá Metodika M17+, kterou vytvořil Úřad vlády ČR. Hodnocení je důležité pro kvalitu řízení vědy, výzkumu a inovací na nejvyšších úrovních, pro zvyšování efektivity veřejných výdajů a pro podporu zvyšování kvality české vědy a její mezinárodní konkurenceschopnosti. Výsledky ovlivňují rozhodování o přerozdělování financí pro jednotlivé instituce.

Poté Michal Petr představil vývoj hodnocení vědy na univerzitě v posledních letech. Vysvětlil složky hodnocení a financování jednotlivých fakult. Tyto složky jsou motivační (interní granty Masarykovy univerzity), výkonová složka (stimulace kvality a publikační činnosti, výkony za poslední 3 roky) a smluvní složka (výhledová strategie na 5 let, individuální pro každou fakultu). Dále bylo diskutováno, které kvantitativní ukazatele ovlivňují výkonovou složku hodnocení.

Na závěr akademičtí i neakademičtí pracovníci diskutovali o celkovém nastavení hodnocení a jeho slabých stránkách a příležitostech.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info